четвъртък, 25 февруари 2010 г.

До 3 месеца без наем при договор за логистични площи

Сегментът на логистичните площи в България продължи да бъде най-слабо повлиян от новите икономически условия през последното тримесечие на миналата година, сочат наблюдения на консултанти в сектора.

През периода договорите с наематели обикновено се сключваха за периоди средно между 3 и 5 години, а сред стимулите, които се предлагат, е гратисен период от 1 до 3 месеца.

Наемните нива за първокласните площи се движеха между 4,5 и 5 евро на кв. м и продължават да са по-високи от тези в Западна Европа (между 3,5 и 4,5 евро на кв.м. за същия период), пише в анализ на консултантската компания Forton International. Наемите отбелязват известен спад в сравнение с третото тримесечие, когато средните нива бяха около 5,5 евро.

Сред предпочитаните локации за индустриални имоти са районите около столичното летище, околовръстното шосе, Божурище, зоната между магистралите Хемус и Тракия, както и територията около Елин Пелин и Костинброд.

През периода са завършени около 52 хил. кв.м нови логистични площи със завършването на Логистичен парк Божурище, Логистичен център Пени Маркет, Логистичен Парк София и Universal Логистичен Парк. Така общият обем модерни логистични площи до момента в София и околността възлиза на 425 550 кв.м, се посочва в анализа.

Логистичният сектор не отбеляза инвестиционни продажби през цялата 2009 г. Нивата на възвръщаемост нямат промяна от третото тримесечие на 2009 и останаха около 13%.

Делът на незаетите площи скочи на 8,63%, което бе в синхрон със спада в търсенето в сегмента.

През четвъртото тримесечие на 2009 г. усвоените логистични площи в столицата възлизат на 15 265 кв.м.

източник: investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар