петък, 27 юли 2012 г.

Покупка на луксозни недвижими имоти във Варна с цел инвестиция

През последните години значителен процент български граждани купуват недвижими имоти във Варна с цел инвестиция. Това е провокирано от факта, че въвръщаемостта от подобна сделка гарантира печалба в последващ план. Търсят се привлекателни апартаменти в големите градове, във ваканционните комплекси по Черноморието и в ски-курортите. Като морска столица на България, Варна разполага с чудесни варианти за избор на атрактивни жилища, които могат да бъдат препродадени или отдавани под наем.

През последните няколко години пазарът на недвижими имоти във Варна е белязан с голяма динамика, която, обаче, не доведе до фрапантни промени. Забелязва се тенденцията улегнали хора да се интересуват от закупуването на апартаменти във Варна в по-престижните райони на града с цел инвестиция, а също и с варианта за отдаване на закупения имот опд наем.

Потенциалните наемодатели биха могли да получат средна годишна възвръщаемост от отдавания имот в размер на около 5% . Естествено, че този процент много зависи от вида на имота. Голяма роля играе местоположението на апартамента – ако очаквате значителни приходи от наеми ще се наложи да инвестирате в атрактивен имот, предлагащ много екстри. По-престижните и предпочитани райони за живеене като Чайка, Левски, централната градска част се отличават с по-високи наеми, докато същите по тип и вид жилища в по-крайните квартали (Младост, Трошево, Възраждане) съответно с по-низки.

От друга страна, луксозните апартаменти предлагат по-голяма квадратура и са разположени основно в непосредствена близост до морския бряг. Тези жилища, освен че са атрактивни със своята морска панорама, предлагат и редица екстри – намират се в комплекси от затворен тип, с осигурена денонощна охрана, видеонаблюдение и пр. Подобни луксозни апаратменти с една спалня по цена могат да надвишат значително апартаменти във Варна с 3 или дори 4 спални в по-крайните варненски квартали.

Месечният наем на луксозни имоти във Варна надвишава 300 евро. Към подобен тип имоти се насочват по-заможните българи или чуждестранни граждани. Трябва да се отбележи, че обикновено луксозно жилище се наема в повечето случаи за краткосрочен период, което от своя страна не гарантира на наемодателя постоянен доход, поради честата смяна на квартирантите. Налагат се и дребни, но спешни ремонти на апартамента, което съответно намалява възвръщаемостта на инвестираните средства.

В случай, че се закупуват имоти във Варна с цел печалба от препродажбата на апартамента, трябва да се вземе предвид бъдещото регулиране на района – прекаленото застрояване и намаляването на гледката или простора около апартамента значително биха намалили цената на имота. От друга страна бъдещите подобрения на инфраструктурата в района на апартамента ви пък повишават стойността.